nlen
Foodtrends voor deze zomer

Foodtrends voor deze zomer

Smakelijke zomertrends

De vakantie staat voor de deur. Tijd om te genieten van ons terras. Maar wat zetten we deze zomer op tafel? We verzamelden de vijf belangrijkste food-trends van dit moment.

1. Groenten-BBQ

De tijd van zwarte kip en opengeknapte worsten is voorbij. Deze zomer leggen we vooral groenten op de bbq. Wat denk je van zoete aardappel, bloemkool, bietjes of groentenspiesjes. Voor de echte vis- en vleesfanaten is er dan één mooi stukje vis of vlees, zoals een tomahawk-steak of een zwaardvis. Ga voor advies hoe je dit goed kunt bereiden wel even langs bij slager Hergo of de Centrale Vishandel.

2. Innovative ice-cream

Zwart ijs, maanzaadijs, pompoenijs, humus-ijs of ijs gemaakt van ube, een lichtzoete knol. Een belangrijke trend is dat ijs minder zoet wordt en ook zien we steeds meer vegan ijs, bijvoorbeeld op basis van groenten. Dit past bij de groeiende aandacht voor onze gezondheid, maar we laten ons verrassen met nieuwe smaken. Wat dacht je van stroopwafelijs of fris rabarberijs van IJscuypje.

3. Minimalism

In navolging van de Nordic Food-trend van afgelopen jaren, zien we dat er steeds vaker wordt gekookt met minder ingrediënten. Liever een paar kwalitatieve producten op ons bord, met veel smaak, dan een onherkenbare wirwar van smaken en texturen. We gaan vaker naar een specialist dan naar een supermarkt en geven geld uit aan betere ingrediënten.

4. Vegan & plant-based

We eten steeds minder vlees, maar in plaats van een als hamburger verklede plak soja, komen er steeds meer smaakvolle vleesvervangers, waarbij de vleesstructuur wordt benaderd door groenten te bewerken. Bijvoorbeeld in de Lazy Vegan diepvriesmaaltijden bij Marqt. Nee, vegan is zeker geen scheldwoord meer, maar dé food-trend van dit moment.

5. Ethnic cuisine

De tijd van local food hebben we wel gehad. Natuurlijk is het nog steeds duurzaam om producten uit de eigen regio te halen, maar dat wil niet zeggen dat we dit niet kunnen combineren met internationale producten en smaken. Met name exotische landen rond de Stille Oceaan hebben veel invloed op ons bord, maar we mixen Franse invloeden probleemloos met Hawaiiaans, Srilankees of Burmees. We reizen de hele wereld af.