nlen
Dé shopping-destination voor de feestdagen

Dé shopping-destination voor de feestdagen

De Beethoven heeft het allemaal

De Beethovenstraat is dé shopping-destination voor de feestdagen.

‘Waarom zou je naar Londen, Keulen of de Bijenkorf gaan voor je kerstinkopen, als je hier alles kunt vinden?’ zegt Ruud Strootman van de BIZ Beethovenstraat. ‘We zien steeds vaker dat Nederlanders een hotel boeken in Amsterdam Zuid, om hier lekker te gaan winkelen, te eten en te genieten van de architectuur. Hier heb je meer ruimte, service en prachtige winkels en horeca. Want bij shoppen hoort tegenwoordig ook een kop koffie en een glaasje bubbels. Er zijn afgelopen jaren gelukkig veel leuke zaken bijgekomen. De straat is nog nooit zo levendig geweest.’

Bijna 100 jaar

De Beethovenstraat bestaat al bijna 100 jaar. Ooit bedacht als woningstraat, maar toen het onderdeel van Plan Zuid om van de Minervalaan een shopping-boulevard te maken niet bleek te werken, nam de Beethovenstraat deze rol onbedoeld over. Lekker eten heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in de straat. De eerste winkel in 1928 was een wijnhandel, die er nog altijd zit: B.J. de Logie, maar ook voor goede biefstukken en delicatessen uit alle windstreken kon je hier terecht. De straat groeide in de loop der jaren uit tot een winkelstraat met nationale allure, met mode en beauty. Delicatessenzaken zitten er nog steeds, maar inmiddels ook veel horeca. Van een hip zaakje als Rollingsushi tot een klassieke Italiaan als Ferilli’s of refined funky dining restaurant Vanderveen en de hotspot Bar Kaspar.

Internationaal

‘Als je door de Beethovenstraat loopt, dan valt het op dat hier de hele dag door mensen zitten te ontbijten, te lunchen, te borrelen,’ zegt straatmanager Charlie Hoge. ‘Een mix van bezoekers en bewoners. Shoppen is afgelopen jaren natuurlijk enorm veranderd. Als je iets nodig hebt, dan is dit tegenwoordig snel te bestellen via internet, maar als je naar een winkel gaat, dan wil je er ook echt een uitje van maken. Een experience. Mét een lekkere brunch of een borrel. De Beethovenstraat is van oudsher een hele internationale straat. Er wonen veel expats die, zelfs al zijn ze weer verhuisd, nog terugkomen naar de Beethovenstraat voor hun favoriete modezaak of juwelier. Maar de straat heeft gelukkig ook nog een belangrijke buurtfunctie. Buurtbewoners kunnen hier ook terecht voor een vers visje, een brood, een kop koffie en hun dagelijkse boodschappen.’