nlen
Shoppen in de toekomst

Shoppen in de toekomst

Future-proof

Heeft een winkelstraat, zoals de Beethovenstraat, nog wel bestaansrecht, is een vraag die vaak opkomt. En hoe gaat winkelen er in de toekomst uitzien?

Online shoppen

Steeds meer mensen shoppen online. Van kleding tot dagelijkse boodschappen. Betekent dit dat de winkelstraat zoals we die nu kennen ophoudt te bestaan? Ja en nee, is het antwoord. Uit onderzoek blijkt dat zeker jonge mensen de voorkeur geven aan een fysieke winkel, dus dat is hoopgevend voor de toekomst. Zij willen naar een winkel om inspiratie op te doen, de producten te zien en te voelen of voor een persoonlijk advies. Het aankoopproces is de volgende stap. Of dit via de winkel of via internet gebeurt is voor hen niet zo belangrijk. Wel hoe de service is.

Winkel als showroom

Winkels worden steeds meer een showroom voor producten, waarbij het meer gaat om de experience dan om de hoeveelheid van de producten. Als je een bank laat zien, dan kunnen mensen proefzitten en via een scherm laat je vervolgens zien in welke kleuren en stoffen hij verkrijgbaar is, waarbij je direct een bestelling kunt plaatsen of de juiste link naar de klant stuurt. Winkels en internet groeien dus steeds meer naar elkaar toe en winkels worden steeds meer een plek waar je ook een kop koffie, een drankje kunt drinken en waar je persoonlijke service krijgt die je op internet niet zo snel zult vinden.

Technologie

Veel onderdelen van het shoppen kunnen gemakkelijker worden gemaakt door middel van technologie. Waarom zou je steeds weer opnieuw een pashokje in moeten, terwijl je maten al zijn opgeslagen en je in één keer de juiste maten aangereikt krijgt? Waarom zou je telkens je adresgegevens moeten geven, terwijl je al herkend bent door een robot die precies weet wanneer jij thuis bent en je je spullen wilt ontvangen?

Shopping Street Innovation Lab

Afgelopen twee jaar is de Beethovenstraat omgedoopt tot een Shopping Street Innovation Lab, waarbij verschillende innovaties zijn getest en ook nu nog wordt er regelmatig geëxperimenteerd hoe het shoppen in de toekomst nog leuker en gemakkelijker kan worden.