nlen
Interview: Het Haartheater

Interview: Het Haartheater

Het is druk in de zaak. Voordat Ferry op vakantie gaat, willen veel van zijn vaste klanten nog even hun haar laten kleuren, om deze zomer goed voor de dag te komen. We zitten in een stijlvol vormgegeven zithoek achterin de enorme zaak, onder een plant. De witte metrotegels aan de wanden doen denken aan New York. Over de theatrale trap lopen mensen in en uit. Door de verschillende doorkijkjes en in de vele spiegels zien we dat alle stoelen zijn gevuld met klanten. Jong, oud, man, vrouw. Om ons heen wordt serieus gewassen, geföhnd, gekleurd en geknipt. 

Twintig jaar

‘Twintig jaar geleden ben ik samen met mijn partner Joost naar Amsterdam gekomen,’ vertelt Ferry. ‘Hij had wat hulp nodig toen hij de salon starte. Het idee was om maar een half jaartje te blijven maar dat is ondertussen twintig jaar geworden! We zijn ooit begonnen met een klein zaakje in de Molsteeg, midden in het centrum. Drie stoelen op 35 vierkante meter. Vanuit daar zijn we gaan groeien. Eind van de maand hebben we maar liefst 50 mensen rondlopen in onze twee zaken. De naam Het Haartheater kwam omdat we door het theaterdistrict van London liepen. Overal theatervoorstellingen. We zeiden tegen elkaar: bij ons is het toch ook theater? Zoveel verschillende scenes op één dag. Toen was onze naam geboren.’

New York

‘Ik ben geen kapper, ik ben Colorist. Voor mij is goede haarkleur het belangrijkste wat er is, een kleur dit bij jou past. Ik ben zelf begonnen in New York. Daar heb ik jarenlang gewerkt als International Color Artist voor Redken. In New York ben je of Stylist of Colorist, dat zijn hele andere disciplines. Als je het vaak doet, dan word je er steeds beter in en in New York wordt er veel gekleurd. Wat kleur geeft aan mijn eigen leven?’ Ferry begint hard te lachen. ‘Eten,’ zegt hij resoluut. ‘Ik ben dol op goed en gezond eten. Wat dat betreft zit ik wel goed in de Beethovenstraat. Voor healthy, guilt-free craving ga ik elke dag naar Munch, hier aan de overkant. Voor vers brood ga ik vaak naar BBROOD, voor een fijn afhaalmaal naar Marqt en voor de bad Chocolade Puur met hazelnoot van Van Wely kun je me ’s nachts wakker maken.’

Dit had Parijs kunnen zijn

‘We zaten eerst in de Cornelis Schuyt en daar klapten we volledig uit onze voegen. We liepen elkaar in de weg en als creatief heb je ruimte nodig. Het pand aan de Beethovenstraat kwam in de kijker en we kregen hetzelfde gevoel als Het Haartheater op de Weteringschans. We keken elkaar aan: gaan we nog een derde kleine doen of schuiven we door naar de Beethovenstraat? Op 12 juli 2017 zijn we hier gestart. Ik houd van het grootstedelijke gevoel en de breedte van de straat. Dit had een straat in Parijs kunnen zijn. Tegenwoordig wonen er veel jonge mensen en dat zie je ook aan de winkels die er openen. En er is veel leuke horeca bijgekomen. Ideaal is dat mensen er makkelijk kunnen parkeren en de straat voelt lekker internationaal. Mensen uit de hele stad weten het Haartheater Uptown-Zuid te vinden. Mensen rijden er echt voor om.’

Paradijsvogels

‘Het leukste wat er ooit in de salon is gebeurd?’ Weer begint Ferry hard te lachen. ‘De leukste dingen gebeuren bij bijzondere mensen die de hele wereld kleuren. De paradijsvogels, zeg maar. Maar ik kan natuurlijk geen namen noemen, want ik ben discreet. Ook ik heb een beroepsgeheim!’ Hij kijkt op zijn horloge. ‘Saved by the bell. Ik moet door. Sorry, er zit een klant op mij te wachten.’