nlen
De tien smakelijkste kersttrends

De tien smakelijkste kersttrends

Wat zetten we dit jaar op tafel tijdens de feestdagen? We vroegen onze eigen food-trendwatcher naar de tien belangrijkste kersttrends.

1. Vleesvrij

Krijgen we dit jaar dan toch een groene Kerst? In ieder geval staat de tafel vol met groenten in uiteenlopende verschijningsvormen. Groentengebraad wordt de centerpiece. Zo bizar goed klaargemaakt dat we de kalkoen of rosbief niet eens missen. Tenminste één van de kerstdiners denken we dit jaar aan die lieve diertjes die een dagje langer in de wei mogen rondlopen, voordat we ze te grazen nemen.

2. Lekker klassiek

We verlangen stiekem een beetje naar vroeger waar dagenlang uitgebreid werd gekookt. Een garnalencocktail, stoofpeertjes in bladerdeeg, een goed gevulde kalkoen en een tulband en een dame blanche na. Stof een vergeeld kookboek af en ga lekker terug naar de 70’s. Cliché is okay.

3. NO-LO

Oh no! Sommige mensen gaan het best zwaar krijgen tijdens de kerstdis, want we gaan dit jaar bewuster drinken. We beginnen met een alcoholvrije cocktail en serveren ook laag-alcoholische dranken. In plaats van de afgezaagde flessen wijn serveren we gerust een pairing-sapje, thee of kombucha tijdens het diner. Gezondheid!

4. Britse Christmas

We wanen ons het liefst in een schattige Engelse cottage of in een Schots landhuis met zelfgeschoten geweien aan de muur. Misschien komt het door de naderende Brexit, maar we verlangen terug naar de Britse tradities met een reusachtige Turkey, vette gravy, roast potatoes, pigs-in-blankets, cranberry-saus en Yorkshire pudding, terwijl we in Schotse ruitjes zijn gekleed, een Christmas cracker uit elkaar trekken en een kroontje op ons hoofd zetten.

5. Internationaal

Geen Hollandse hap, deze Kerst, maar we reizen onbeschaamd de hele wereld over. Van de Birmese keuken tot die van de Maori, van het Midden-Oosten tot Korea. We combineren verschillende ingrediënten met exotische smaken. Hoe onbekender hoe beter. Durf te experimenteren. Serveer je spruitjes gerust met een Indiase currymix en wrijf je eendje lekker in met Chinese Five-Spices.

 

6. Sterrenkerst

Geen kerststress voor de aanhangers van deze trend. Huur gewoon een topchef in die jouw keuken voor een avondje overneemt en verander je eetkamer in een sterrenzaak. Zo heb jij alle aandacht voor je vrienden en familie, terwijl je eindelijk een keertje écht lekker eet met Kerst. En je kan aan tafel blijven tot je omvalt, want zelfs de afwas wordt voor je gedaan.

7. Rijsttafelen

Adoeh! Wat is er lekkerder dan een tafel vol schaaltjes met Indonesische gerechtjes? Sambal telor, pisang goreng, rendang, sateh kambing. Het fijne is dat je dit allemaal ruim van tevoren kunt klaarmaken, zodat je tijdens de feestdagen lekker kunt Netflixen in plaats van de hele dag te fornuizen. De Indo-keuken is helemaal hip.

8. Seacutery

Vergeet die vleselijk saaie charcuterie. Dit jaar stralen shellfish-worstjes, octopus-salami en zwaardvis-ham onder de kerstboom. Ingelegde vis, gefermenteerde vis of aging seafood. We laten de oeroude vleestechnieken lekker los op zeedieren, dankzij deze van origine Australische trend die de feesttafel kleur geeft.

9. Sneeuw & ijs

Zijn dit jaar belangrijk in de feestdecoratie. Wit met een blauwe gloed, ijsschotsen en sneeuw. De inspiratie hiervoor komt van de Noordpool en zien we ook terug op ons bord en dan met name bij de nagerechten. Wat dacht je van sneeuweieren (ile flottante) en besneeuwde chocoladetaart? Icing en frosting zijn dé kernwoorden voor de feestdesserts.

10. Kerstboom-recycling

Oh, dennenboom wat heb je smakelijke takken! Echt sustainable is het niet, zo’n tijdelijke boom in huis, dus om ons iets minder schuldig te voelen geven we hem een tweede leven. We maken een dennensiroop en gebruiken de naaldjes om onze vinaigrette of een stuk vlees mee te kruiden of suiker te parfumeren waarmee we cakejes besprenkelen. Ook kun je er een lekkere thee van zetten die je ook kunt gebruiken om sauzen op smaak te brengen.

Dit artikel kwam in stand in samenwerking met FavorFlav.comDe serviezen op de foto’s zijn verkrijgbaar bij Fleur de Lys in de Beethovenstraat.